ELU

ELU

ELU - Enhanced Learning Unlimited

Ime projekta: ELU – Enhanced Learning Unlimited
Financiranje: Sixth framework programme, Contract no.: IST-4-027866
Vodja projekta: ORT France
Trajanje projekta: 01.01.2006-31.06.2008

Kratek opis projekta

Televizija je dobro poznana, lahko bi rekli domača, potrošniška naprava, in je prisotna v 95-99% evropskih domov. Pogosto jo opisujemo kot vir znanja, kljub temu, da jo v svoji tradicionalni vlogi gledalci uporabljamo pasivno.

Interaktivna Televizija v Evropi postaja del vsakdana, saj ima vse več gospodinstev možnost dostopa do programov v digitalnem formatu. S to novostjo gledaleci lahko dostopamo do dodatnih informacij in krajših video posnetkov, sodelujemo v interaktivnih kvizih, in drugih preprostih izobraževalno – zabavnih aktivnostih ob gledanju določenega TV programa. Medtem ko so TV stave, bančništvo in nakupovanje že mogoči, nas Digitalna TV, digitlni kabel in DSL tehnologije peljejo v novo dobo v kateri nam bo omogočeno e izobraževanje tudi preko enega najbolj prodornih medijev – televizije.

Največji potencial za učenje doma, v šoli in na delu se skriva v personalizirani televiziji. Uporabniki bomo na zahtevo lahko preko širokopasovnih povezav dostopali do izobraževalnih vsebin. Drugo možnost nam bodo ponujale satelitske povezave in digitalna prizemna televizija. Učno vsebino si bomo shranili na PVR (Personal Video Recorder), da bi le to dostoplai ob za nas primernejšem času.

Cilj ELU projekta je razviti in oceniti inovativen in učinkovit interaktivni digitalni TV (iDTV) sistem namenjen e izobraževanju, ki je eden ključnih pojmov na področju socialnega in ekonomskega razvoja v razširjeni Evropi. iDTV je edina platforma, ki lahko omogoči uporabo e izobraževanja v vseh delih Evrope in različnih starostnih, socialnih in družbenih skupinah …… Delo na projektu bo vključevalo raziskovanje, razvoj in implementacijo realnega pedagoškega scenarija na iDTV platformi, ki ga bo moč uporabiti doma, na univerzah in v šolah, in orodij, ki omogočajo ustvajanje le teh vsebin.

Shema projekta

Shema platforme namenjene e izobraževanju preko iDTV in spleta.

Partnerji

Uradna domača stran projekta

http://www.elu-project.com

Publikacije

Matej Zajc, Kemal Alic, Irena Battelino, Jurij Tasic, "Challenges of Interactive Digital Television for t-Learning," Zbornik Slovenske elektrotehniške konference ERK '07,September 2007. PPT, PDF